Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 21.10.2019, 05:56

Великописарівська районна станція юних натуралістів

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Блог

Головна » 2019 » Січень » 25 » ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ БОБОВИХ НА ПРИКЛАДІ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНОЇ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ВЕЛИКОПИСАРІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ СТАНЦІЇ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
13:06
ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ БОБОВИХ НА ПРИКЛАДІ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНОЇ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ВЕЛИКОПИСАРІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ СТАНЦІЇ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

Автор: Дикий Андрій; Наукові керівники Драгун Зоя Петрівна, Ващенко Віра Павлівна

ВСТУП.. 3

РОЗДІЛ 1. 5

БОБОВІ КУЛЬТУРИ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ.. 5

1.1. Історія родини бобових. 5

1.2. Вивчення біологічних особливостей родини бобових. 7

1.3. Цінні властивості та поживні речовини бобових. 9

РОЗДІЛ 2. 12

МЕТОДИКА ВИРОЩУВАННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ РОСЛИН РОДИНИ БОБОВИХ НА НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНІЙ ЗЕМЕЛЬНІЙ ДІЛЯНЦІ 12

2.1. Особливості учнівської навчально-дослідницької земельної ділянки. 12

2.1. Агротехніка вирощування бобових. 14

ВИСНОВКИ.. 22

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.. 23

ДОДАТКИ 24

ВСТУП

 

Вирощуванням бобових, таких як квасоля, горох, соя, боби займаються городники всього світу. З урахуванням величезного розмаїття видів цього сімейства кожен може знайти культуру по своєму смаку. Також ні для кого не секрет, виростити будь-яку бобову культуру на городі нескладно. Ці рослини не висувають особливих вимог до складу ґрунту, поливу та догляду. Захворювання, яким вони можуть бути піддані в рідкісних випадках, легко піддаються лікуванню, а появу шкідників можна запобігти. Але ця родина все більше цікавить не тільки городників, а й споживачів. Наприклад, бобові використовуються в харчовій, медичній, косметологічній, легкій промисловостях [6].

Рослини сімейства бобових займають друге місце після злакових. Серед них величезна кількість харчових культур, що мають світове значення: соя, горох, квасоля, арахіс, нут, сочевиця і багато інших. Деякі з них люди культивують вже не перше тисячоліття.

Рослини сімейства бобових характеризуються двома дуже важливими ознаками: по-перше – тільки в плодах бобових є повний набір незамінних амінокислот, в тому числі й тих, що є тільки в тваринній їжі, без яких харчування людини не може бути повноцінним; по-друге – на коріннях бобових утворюються бульбашки з азотофіксуючими бактеріями, які покращують ґрунт, а зелене бадилля бобових використовують як седерати [5].

Актуальність теми науково-дослідницької роботи. Зернобобові на сьогодні являються альтернативою тваринного білка: близько 20-25% ваги – це білок, також вирощування зернобобових є високоефективною технологією з погляду водозбереження, особливо в порівнянні з іншими джерелами білка. Бобові також підвищують родючість ґрунту, оскільки на їх коренях селяться бульбочкові бактерії, що засвоюють атмосферний азот. Зелена маса бобових – прекрасний корм для свійських тварин.

Об’єкт дослідження – бобові.

Предмет дослідження – особливості вирощування рослин родини бобових.

Мета дослідницької роботи: вивчення особливостей вирощування рослин родини бобових та визначення їх поживних цінностей для життєдіяльності людини.

Завданнями досліджень стали питання:

- ознайомитися з історією виникнення родини бобових;

- вивчити біологічні особливості родини бобових;

- визначити цінність бобових у харчуванні людини;

- здійснити фенологічні спостереження за ростом і розвитком бобових.

Методи дослідження:

1) теоретичні: вивчення та узагальнення наукової літератури; 2) емпіричні: спостереження за розвитком рослини, фотографування етапів вирощування; 3) експериментально-теоретичні: досліди проводили на навчально-дослідній земельній ділянці Великописарівської районної станції юних натуралістів Великописарівської районної ради Сумської області.

Практичне значення дослідницької роботи полягає у перспективі поширення вирощування та активнішого споживання таких цінних, поживних, вітамінних овочів, як бобові. Так-як бобові рослини є незамінним джерелом рослинного білка, вітамінів, мінеральних солей, заліза, кальцію для організму людини.

Структура дослідницької роботи: робота складається зі вступу, двох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел та додатків.

Переглядів: 75 | Додав: Юннат | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2019
    Безкоштовний хостинг uCoz