Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 21.11.2019, 02:10

Великописарівська районна станція юних натуралістів

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Блог

Головна » 2018 » Липень » 25 » Органічне землеробство
13:03
Органічне землеробство

Автор: Драгун Олексій; керівник Драгун Зоя Петрівна

ОРГАНІЧНЕ ПРИРОДНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО ЯК ОСНОВА ЕФЕКТИВНОГО ВИРОЩУВАННЯ ЗДОРОВОГО УРОЖАЮ
пошуково-дослідницька робота
ЗМІСТ
ВСТУП 3
РОЗДІЛ 1 ПРИРОДОВІДПОВІДНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ УКРАЇНИ 6
1.1. Стан вітчизняної аграрної науки щодо природовідповідного землеробства 6
1.2. Переваги органічного природного землеробства 12
РОЗДІЛ 2 УМОВИ ОРГАНІЧНОГО ПРИРОДНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА 15
2.1. Умови засвоювання рослинами поживних речовин, які знаходяться в ґрунті та атмосфері 15
2.2. Впровадження технології мінімального обробітку ґрунту на прикладі приватної земельної ділянки та навчально-дослідної земельної ділянки Великописарівської районної станції юних натуралістів 18
ВИСНОВОК 22
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 24
ДОДАТКИ 25

ВСТУП

Актуальність дослідження. Сільське господарство як практична діяльність людини існує вже кілька тисячоліть. Процес створення врожаю пов’язаний з наявністю певних зовнішніх умов, з їх динамікою в часі з різною здатністю рослин використати ґрунтові й кліматичні умови й протистояти несприятливим фізичним та біологічним впливам. Щодо систем землеробства, то вони розвивались і змінювались відповідно до розвитку продуктивних сил суспільства, його соціально-економічних особливостей і науково-технічного прогресу. 
Першими обґрунтували з наукової позиції систему землеробства вчені Болотов А.Т. і Комов Г.М. наприкінці XVIII ст. Вони розрізняли системи землеробства за способом відтворення родючості ґрунту та співвідношенням посівів зернових і кормових культур. Значний внесок у цю справу зробили Стебут І.А., Совєтов О.В., Докучаєв В.В., Костичев П.А., Вільямс В.Р., Прянишников Д.М. [1].
За ступенем інтенсивності системи землеробства поділяють на примітивні, екстенсивні, перехідні та інтенсивні. Виходячи з сучасних реалій всі ці системи недосконалі. Людство йде по шляху нарощування виробництва сільхозпродукції зачасту нехтуючи її якістю, що не влаштовує споживачів. Маркетингові дослідження доводять, що попитом на ринку користується продукція екологічно чиста, біологічна, природна та меншою мірою штучна й промислова. 
Беззаперечний внесок зробив у аграрну науку подільський вчений І.Овсінський. Іван Євгенович Овсінський, перший вітчизняний агроном, який на практиці показав шкідливість плуга та мінеральних добрив для ґрунтів [2]. Дослідник описав три феномена рослин, які положив в основу своєї системи землеробства. Але й досі належної оцінки доробку цього вченого не зроблено. Розвиток основних ідей І.Овсінського отримав своє подальше продовження спочатку за кордоном. І лише лише в 60-х роках ХХ ст. завдяки академіку Т.С.Мальцеву та О.І.Бараєву, в Україні на площі в 1 млн га була введена безвідвальна оранка. Урядом уже незалежної України «нова система землеробствава» була покладена в основу стратегії розвитку землеробства до 2010 року.
Найкращу структуру ґрунту можливо отримати при використанні органіки, коріння й живих організмів. Сьогодні, застосовуючи принципи органічного природного землеробства, можна виростити для себе й для своїх дітей безпечні продукти харчування. Сучасні дослідники В.Розум, Б.Бублик пропагують органічне природне землеробство за рахунок якого покращується структура ґрунту. На території Сумської області в основному використовується глибока оранка в сільському господарстві, окрім потужних фермерських господарств, які використовують імпортні широкозахватні культиваторсько-посівні комплекси «No-till-technologi». 
Отже, сьогодні необхідно відмовлятись від традиційно усталеного погляду на глибокий обробіток ґрунту як єдино можливий засіб утримання ґрунтової вологи й боротьби із посухами. Посушливі умови останніх років у нашому регіоні націлюють на використання органічного природного землеробства яке задовольнить не тільки споживачів а й виробників. 
Об’єктом дослідження є органічне природне землеробство.
Предмет дослідження – ефективність використання новітніх методів мінімального обробітку ґрунту для отримання здорового урожаю.
Мета пошуково-дослідницької роботи полягає в з’ясуванні комплексу заходів щодо ефективного вирощування здорового урожаю засобами органічного природного землеробства.
Досягнення поставленої мети передбачається виконанням наступних завдань:
- проаналізувати розвиток вітчизняної аграрної науки щодо природовідповідного землеробства, визначити переваги органічного природного землеробства;
- з’ясувати умови засвоювання рослинами поживних речовин, які знаходяться в ґрунті та атмосфері;
- застосувати технології мінімального обробітку ґрунту на прикладі приватної земельної ділянки та навчально-дослідної учнівської земельної ділянки Великописарівської районної станції юних натуралістів.
Методи дослідження: 
1) теоретичні: вивчення й узагальнення наукової літератури вітчизняної аграрної науки;
2) емпіричні: спостереження за процесами землекористування, фотографування процесу органічного землеробства.
Теоретичне значення полягає в тому, що зібрані матеріали щодо використання новітніх методів мінімального обробітку ґрунту сприятиме впорядкуванню інформації про застосування органічного природного землеробства у селянських господарствах. 
Практичне значення роботи полягає в тому, що результати дослідження можуть бути використані в господарствах з метою покращення стану ґрунтів використовуючи новітні методи мінімального обробітку ґрунту та отримання здорового врожаю.
ВИСНОВОК
Теоретичні і прикладні наукові дослідження щодо реалізації технології органічного природного землеробства свідчать про природну родючість ґрунтів. Сучасне сільськогосподарське виробництво базується на різних технологіях обробітку ґрунту. Порівняно із усталеним традиційним способом обробітку ґрунту сьогодні широко розвиваються й інші технології, за допомогою яких аграрії намагаються вирішувати проблеми із забезпеченням вологою, протидії хворобам і шкідникам. Враховуючи високу природну родючість ґрунтів можна одержувати відносно високі врожаї сільськогосподарських культур без застосування мінеральних добрив та агрохімікатів. Вони характеризуються з позицій мінімального механічного втручання у верхній шар ґрунту і отримали назву «till». Ці технології довели свою доцільність та ефективність. Про них було відомо і раніше (140 років, коли розпочалися перші дослідження з безплужного землеробства), але широкого застосування тоді не отримали. Одним із перших, хто обґрунтував їх дієвість був і наш співвітчизник – учений-агроном Іван Овсінський.
Учений на практиці довів результативність природного землеробства. Ґрунт у природному стані просякнутий корінням рослин, ходами дощових черв’яків тощо, тому повітря може проникати на значну глибину. Обробка землі за системою землеробства І.Овсінського складалася виключно із поверхневої оранки на два дюйми (5 см) та розпушення між посівами зораного шару боронами із залізними зубцями чи дерев’яними катками. При мілкій поверхневій обробці ґрунт не тільки зберігає вологу, але й збагачується вологою завдяки конденсації парів з проникаючого у ґрунт атмосферного повітря. При такому «підземному зрошенні» покращується не тільки водний, але й поживний режим, адже при достатній кількості тепла та вологи бактерії, які викликають корисні процеси в ґрунті, знаходяться у сприятливих умовах для свого розвитку.
Така система землеробства сприяє збільшенню родючості ґрунтів, отриманню якомога більшого та екологічно чистого врожаю і як наслідок позитивний вплив на навколишнє середовище. Саме ці три складові є перевагами органічного землеробства. В свою чергу родючість ґрунтів залежить від кількості гумусу в ґрунті та рослин попередників. Гумус складається з органічних сполук, поживних речовин, утворених червами, мікроорганізмами, грибами та іншими ґрунтовими істотами. Для збільшення ж гумусу використовують рослинні рештки, якими мульчують захищаючи рослини та ґрунт від перегріву, пересихання. Достатній шар мульчі також пригнічує зростання бур’янів.
У свою чергу рослини через мікроскопічні пори, коріння споживають вуглекислий газ (СО2 )який утворюється у процесі переробки органіки. В той же час поживні речовини містяться в ґрунті та атмосфері у кількостях, що перевищують потреби рослин. Але в більшості випадків ці речовини знаходилися у недоступній для рослин формі. Раціон живлення рослин складається: 50% – вуглецю, 20% – кисню, 15% – азоту; 8% – водню, 7% мінеральних елементів. Для отримання рослинами повноцінного раціону необхідні вологий ґрунт та повітря. Достаток вологи залежить від того, наскільки повітря проникає в ґрунт. Виключно при належній розпушеності ґрунту в ньому може осідати денна підземна роса, яка одночасно поставляє в ґрунт вологу та пристосовує її до поглинання газів із атмосфери. 
Розглянувши переваги органічного природного землеробства виявили основні його принципи які й застосували при створенні грядок як на власній земельній ділянці так і на учнівській: відмовилися від глибокої оранки; накрили ґрунт рештками рослин; сіяли сидерати; заселили ґрунт корисними бактеріями. При створенні органічних грядок також врахували самостійність рослин, товщину шару мульчі, під якою зберігається волога. Органічну доріжку викопували глибиною не менше 5 см для створення оптимальних умов осідання роси. Ширина грядки і рівчака по 50 см. У нашому випадку рівчак з рослинними рештками відіграє роль органічної доріжки, яка буде джерелом живлення рослин. Всі ці заходи сприяли поліпшенню стану ґрунту на ділянках та можливість отримати більший, головне здоровий урожай.
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Гудзь В. П. Землеробство: Підручник. 2-ге вид. перероб. та доп. / За ред. В. П. Гудзя. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 464 с. К.: Центр учбової літератури, 2010. – 464 с.
2. Корзун О. В. Випереджаючи свій час. (Подільський агроном Іван Євгенович Овсінський та його книга) / О. В. Корзун // Подільський книжник: альманах. Вип.3 (2010 р.) / уклад. Т. Р. Соломонова, ред.. М. Г. Спиця, ред. бібліогр. О. І. Кізян, відп. за вип. Н. І. Морозова; Управління культури і туризму Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця: ДП «Державна картографічна фабрика», 2011. – С. 3952.
3. Овсінський І. До кращого врожаю. – Львів: ЛА «Піраміда», 2009. – 196 с.
4. Моргун, Ф.Т. Почвозащитное бесплужное земледелие / Ф.Т.Моргун, Н.К.Шикула. – М.: Колос, 1984. – 279 с.
5. Вергунов, В.А. Полтавське дослідне поле: становлення і розвиток сільськогосподарської дослідної справи в Україні (до 125-річчя державного дослідництва в агрономії та тваринництві) / В.А.Вергунов. – К., 2009. – С. 146. – (Іст.-бібліогр. сер. «Аграрна наука України в особах, документах, бібліографії». Кн. 28).
6. Вічна грядка Розума [Електронний ресурс] – Режим доступу:https://www.sb.by/articles/vechnaya-gryadka-rozuma.html.
7. Дарвін Ч. Формирование плодородной почвы посредством деятельности червей с наблюдением за их повадками Собрания сочинений Ч. Дарвина, изд. АН СССР, М.-Л.: 1936, том 2.
8. Історія розвитку ґрунтознавства [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://collectedpapers.com.ua/…/istoriya-rozvitku-gruntozn…

Переглядів: 119 | Додав: Юннат | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2019
    Безкоштовний хостинг uCoz